Pengikut

Selasa, Januari 23, 2018

BENTAN

Kenapa Ibu Terkena Bentan Ketika Pantang?
Bentan terjadi apabila badan tiba- tiba berasa seram sejuk dan menggigil. Suhu badan meningkat seperti demam, segala sendi berasa sakit dan bisa- bisa urat berlaku. Bentan boleh berlaku disebabkan pelbagai faktor seperti tersalah makan, ibu terlalu aktif dan terlanggar benda keras sewaktu dalam pantang.
Jenis – jenis bentan.
#1 Bentan urat : sendi badan menggigil kesejukan walaupun cuaca panas, berlaku bisa- bisa urat, seluruh otot badan tegang dan badan menjadi lemah seperti demam. Punca berlakunya bentan urat kerana ibu terlalu aktif melakukan kerja rumah atau aktiviti fizikal yang lasak. Rawatan bertungku atau mandi wap herba boleh melegakan bentan urat.
#2 Bentan urat peranakan : sakit pada bahagian ari-ari yang sederhana atau mungkin terlalu kuat sehingga mengakibatkan terjadi tumpah darah. Ia boleh berlaku sekiranya ibu mengangkat objek berat, tersepak ibu jari kaki, jatuh terduduk atau terhempas semasa dalam pantang yang boleh menyebabkan bentan urat peranakan.
#3 Bentan urat besar (pinggang): Kebiasannya bentan ini berlaku kepada ibu yang bersalin secara pembedahan Caeserean. Kadang kala kesakitan di bahagian pinggang dan tumit yang serius sehingga ibu jalan berdingkit-dingkit.
Tips Mengelakkan Bentan.
Banyakkan berehat : jangan terlalu aktif /lasak especially ibu yang berpantang sendiri di rumah dan menguruskan anak- anak sendiri. Banyakkan rehat dan elakkan mengangkat objek berat. Mintalah banyuan daripadaa suami atau ibu untuk membantu anda di rumah.Elakkan jangkitan kuman: jaga kebersihan diri untuk mengelakkan berlakunya jangkitan kuman pada bahagian peranakan, rahim dan saluran air kencing. Tukar pada sekerap yang mungkin untuk pastikan anda sentiasa bersih.Jaga pemakanan: paling penting please jaga makan. Sebab punca utama bentan adalah disebabkan pemakanan.Jangan culas makan vitamin! Ambilah vitamin yang tinggi dengan iron dan vitamin B bagi membantu penghasilan sel- sel darah yang banyak hilang semasa proses bersalin. Elakkan makanan yang ‘berbisa’ pada rahim,tajam, berangin dan bersifat sejuk seperti kangkung dan kacang panjang. Jangan lupa untuk makan set pantang mengikut aturan yang telah ditetapkan.Sentiasa memakai stokin dan pakaian tebal walaupun cuaca panas. Memang rasa agak ‘lemas’ tapi kena tahan:DJangan berjalan laju: untuk elak daripada jahitan terbuka dan terlanggar benda keras yang boleh akibatkan bentan.Mandi dengan air suam : untuk elakkan badan menjadi sejuk dan urat kecut. Lagi best bila air tadi di campur dengan daun-daun herba. Sekarang ni dah ada jual paket air herba di kedai-kedai jamu boleh beli aje bagi ibu yang berpantang sendiri.Sentiasa bertungku untuk keluarkan darah-darah beku dari dalam badan.
Kesimpulannya,jagalah pantang selepas bersalin untuk elakkan bentan terjadi. Tempoh 44 hari itu memang menguji kesabaran. Tapi ada reward nya kerana ibu yang menjaga pantang kebanyakannya akan rasa lebih sihat, wajah lebih berseri, dan paling penting rahim lebih sihat so takdelah suami hilang minat di kemudian hari. All in all, rahim yang sihat akan terserlah dengan wajah yang berseri di luaran;)
Credit to Majalah Pa & Ma


Isnin, Januari 22, 2018

Adab Datang Bulan

Ramai mungkin yang lupa tentang adab datang bulan.

Akmaklomlah dunia makin canggih, masa makin pendek, ramai dah lupa adab datang bulan.

Dah makan coklat love habibi, dah makan jamu jalinan cinta datang bulan on time. Hari pertama datang darah banyak gila, tanpa senggugut tanpa kejang perut.

Time ni, pastinya kalau pakai pad. Sejam dua jam dah penuh.
Sejak hani update tentang jaga kebersihan faraj time datang bulan. Tiba - tiba ramai pula yang rajin tukar pad btol tak? Yela kan takut faraj gatal - gatal, takut faraj melecet, takut bau busuk dan paling takut faraj berjerawat. Time ni kalau kat opis 2 jam sekali tukar pad. Kalau kat rumah pon sama.

Dalam kita busy bekerja atau menguruskan harian kita. Bila kita tukar pad, cuci odok dengan fw jsd. Suka saya nak ingatkan. Bila odok dah wangi. Pad tu jangan sepah - sepah.

Pad yang dah berisi darah penuh tu hendaklah dicuci, airnya di alirkan kedalam lubang jamban atau lubang bilik air. ( bukan masukkan pad dalam lubang jamban ya )
Caranya; letak pad tu betul-betul dekat dengan lubang then jiruskan air sehingga darah itu mengalir. Alirkan air atas pad berdarah tu sehingga darah habis dan air yang mengalir menjadi jernih. Baru lah pad di perah kemudian dibungkus dalam surat khabar lama, masuk dalam plastik dan dibuang dalam tong sampah.

Jangan sesekali buang pad yang berdarah banyak dalam tong sampah tanpa dibersihkan. Pastikan darah haid itu cair dan di alirkan.
Ini adalah untuk memastikan, kita jauh dari energy tidak baik. Atau dari entiti yang tidak dapat di kenal pasti.

Jika kita tidak bernasib baik dengan kemalasan kita, ketika datang bulan kemungkinan kita akan di datangi entiti berlidah panjang dalam mimpi. Itu petanda kita sedang memberi makan pada makhluk yang tidak sepatutnya. Akibatnya badan kita akan jadi lemah dan sakit - sakit. Muka kita akan kusam dan hitam. Tidak berseri - seri.

Kat sini,
Suka saya nak nasehatkan kawan - kawan perempuan agar kita pesan berpesan termasuk anak - anak perempuan kita. Jagalah adab ketika datang bulan. Mana seluar dalam yang kena darah haid, baju, kain hendaklah di cuci dengan air dahulu. Darah di alirkan sebelom masuk mesin cuci.

Mungkin perkara ni nampak leceh dan menbebankan, sebenarnya dengan kemalasan kita, dengan sikap ambil mudah kita akan membuatkan badan kita binasa dengan energy hitam yang kurang baik.

Untuk berjaya,
Sehat dan bertenaga.
Energy positif pon perlu dikekalkan.
Ini salah satu daripadanya. Mengelakkan energy tak baik datang pada kita.

Almaklomlah..
Kita kan perempuan.
Memang kita selalu kena kerja lebih kan kan kan..

Letakkan kebersihan no.1 di hadapan.
Nak cantik kena bersih tau.
Kalau energy tak baik ada dgn kita, muka kita pon tak akan berseri - seri.

Ok. Jom check.


Selasa, Januari 16, 2018

LIP MATTE JSD

JSD Matte Lipscream Rm59
Kelebihan JSD Cosmetics Matte Liquid Lipstick 💋 Datang dalam 3 color menawan
💄Lizana Red
💄Sheada Nude
💄Hanie Pink
.
💋 Lip Cream mesra Wudhu, senang nak remove, guna wetwipes je
💋 Ada Collagen & Shea Butter, tak mengeringkan & menggelapkan bibir
💋 Tanpa bahan kimia merbahaya, lulus KKM
💋 Tekstur Creamy Matte, semasa apply creamy, lepas mengering jadi MATTE!
💋 Flavor Strawberry yang wangi
💋 Halal

PROMO !! Hanya RM29 sahaja

Whatsapp admin 016 6727661



JSD COKLAT LOVE HABIBI



COKLAT LOVE HABIBI ~ RM48


Poslaju semenanjung RM8/ Sabah-sarawak RM11



Apa itu Coklat Luv Habibi?
Ianya sejenis maajun


sifat fizikal: lembut n kenyal, berbau wangi herba

rasa; manis, lemak

kelemahan: air. pastikan jari anda kering ketika mencubit coklat love habibi ini.

if terkena air: mudah berkulat.

jangka hayat: 2 tahun jika tidak terkena air dan terkena panas.

tempat simpan yg paling sesuai: dalam hbag, dalam poket hehehehe..xde lah simpan dalam suhu bilik biasa. JANGAN SIMPAN DALAM PETI AIS.

siapa yang boleh makan: semua golongan manusia termasuk kanak2 KECUALI WANITA HAMIL. UNTUK LELAKI bahaya SEBAB MENAIKKAN SYAHWAT JUGA..tapi xde la seover LELAKI JUTAWAN N ABE GAGOH..

~ khas utk wanita dan lelaki yang menjaga tubuh badan supaya sehat selalu sebagai kudap2 gantian.
* buang angin
* melawaskan membuang air kecil n besar
* melancarkan peredaran darah
* menaikkan nafsu syahwat.

jika badan anda rasa lemau2 malas2 boleh ler makan coklat love habibi ini ye..

kalau ada sintom2 kalau malam semalam ehem2..pagi rasa mengantuk n lemau2 badan malas nak g kerja, malas nak buat kerja rumah jadi ambillah coklat love habibi sebagai kudap2 harian ye..

1 bekas ni insyaallah boleh tahan 30 hari. gentelkan kecil je sebesar kuku kelingking.kunyah2, telan n minum air jarang ye...

sedap..

kalau tgh drive pon boleh makan..tapi jgn buka ekon sbb nanti kentut2 hehehehe..

kalau rasa2 senak ulu hati..toksah cari ENO lagi dah..makan je ni..sendawa, kentut, muntah pon boleh..pastu lapang perut :-)

apa tindak balas yg berlaku pada hani sepanjang tempoh percubaan ini.
1- bangun pagi badan rasa ringan - rasa mcm nak lompat2 jer
2- segar xde lemau2 walaupon semalam ehem2 xtra jam. siap bangun awal k.

lepas beberapa minit kunyah coklat love habibi tu
~ kentut2 besar punya mcm ada pasang sound system
~ sendawa besar punya mcm ada pasang sound system

bangun pagi terus membuang dgn lawas nye.
* tekan2 perut..peyut kita dah lembut balik... kalau tak mengeras siap kelmarin2 diet sbb ingat muncit balik dah nemox lagi...

rupa2nya muncit pon boleh disebabkan angin terkumpul :-)
* side effect : sedih btol...tak boleh nengok laki kita..nampak cam sedap jer..rasa mcm nak mengawan.. huh! bahaya coklat love habibi ni.

bab laki kita makan coklat love habibi ni lak..
~ dia cakap..cepat stim.... tgk pompuan cam sedap jer ( huh panas hati aku )

# Khas untuk kudap kudapan di aldilfitri yg sungguh melemaukan. sbb sepanjang aidilfitri kan org banyak makan, byk minum so kudap kudap new version ni akan membantu membuang isi dalam perut n juga angin serta meringan badan yg lesu akibat asyik banyak lepak n makan TAPI utk yg ini 1,000 unit dulu utk packaging yg tak berapa nak cantik,

WA 016 6727661

BORANG TEMPAHAN

Name:
Email Address:
Contact Number:
Mailing Address:
List of Order :
Payment: Maybank 564762302444 norizalina mutalib
CIMB 7605172848 nor azela
Bank Islam 12122020176498
Apakah komen anda mengenai blog ini Sangat Puashati
Puashati
Tidak suka

Form provided by Freedback.
Try us on Wibiya!